God gratin – let at lave
Som titlen siger kommer basisopskriften fra God mad let at lave – min madbibel de sidste 32 år.
- 100 g mel
- 2½ dl mælk
- 1½ dl grøntssagsvand/bouillon
- 40 g smør/margarine
- 5 æg
- 700 g fyld – blomkål, ærter, gulerødder, skinke eller fisk – rester eller friskt
- 3 spsk.rasp
Fremgangsmåde:
Varm fyldet op – kog det hvis det er frisk, mikro det hvis det er rester. Det er vigtigt at fyldet er varmt for at undgå at gratinen falder sammen.
Tænd ovnen og stil et højt fad med fedtstof i ovnen (husk meningen med gratin er at den hæver! Meget!).
Pisk mel og væske klumpfrit. Varm op under piskning til det bliver en ret tyk sauce. Tag gryden fra varmen.
Tag fadet ud af ovnen og smør kanterne ved at hælde fedtstoffet rundt. Hæld resten i gratinmassen. Kom rasp i fadet og fordel det på overfladen af fadet ved at hælde det rundt i kanten – det hjælper med at undgå fastbrændt gratin.
Del æggene i blommer og hvider. Rør blommerne i saucen lidt ad gangen. Krydr med salt, peber og muskat efter smag. Vend fyldet i. Pisk hviderne helt stive og bland halvdelen i til sidst. Fold den sidste halvdel forsigtigt i, uden at slå luften ud (det er ikke så vigtigt at det er godt blandet) – det kan evt. gøres i gratinfadet.
Hæld gratinmassen i fadet og sæt det i ovnen.
Bag gratinen på næstnederste rille i en 200°C varm ovn i ca. 1 time. Åben endelig ikke ovnen undervejs. Spis gratinen straks inden den falder sammen. Jeg synes tomatketchup passer godt til, og brød eller nye kartofler.
Skriv et svar